Savaş mağduru 'minik çıraklar'

Savaş mağduru 'minik çıraklar'

Ülkelerindeki savaş nedeniyle yaşamın acı yüzüyle küçük yaşta tanışmak zorunda kalan Suriyeli çocuklar, sığındıkları Gaziantep'te el sanatlarıyla hem meslek öğreniyor hem de geçimlerini sağlıyor.
Ülkelerindeki savaş nedeniyle yaşamın acı yüzüyle erken yaşta tanışan, henüz oyun çağındayken birden büyümek zorunda kalan Suriyeli çocuklar, sığındıkları Gaziantep'te el sanatlarıyla hem meslek öğreniyor hem de ailelerini geçindiriyor.
Suriye'deki savaşının mağdurları Hacı Mustafa, Zekeriya Hamid ve Muhammed Mahmi, ülkelerinde ve Türkiye'de yaşadıklarını, geleceğe dair umutlarını, hayallerini ve özlemlerini, KHA muhabirine anlattı.
"Haftalık 60 liraya çalışıyorum"
Bakırcılar çarşısının çocuk işçilerinden 13 yaşındaki Hacı Mustafa da bir akrabasıyla 8 ay önce Halep'ten geldiğini, 2 ay önce göç eden annesi ve kardeşleriyle Türkiye'de yaşadıklarını ifade etti.  
Babası Ahmet Mustafa'nın halen Suriye'de olduğuna işaret eden Mustafa, "Köyümüzde davar sürümüz var, babam onlara bakıyor ve bize para gönderiyor. Ben de burada haftalık 60 liraya çalışıyorum, bu bize yetiyor. Hayata tutunmaya çalışıyorum" diye konuştu.
"Hayalimde doktor olmak vardı"
Sedefçiliği öğrenmekten memnun olduğunu dile getiren Mustafa, şöyle devam etti:
"Hayalimde doktor olmak vardı. Şu an okumadığım için bu gerçekleşemeyecek. Yine de ileride doktor olmak için çabalayacağım. Şu an sedef işlemeyi öğreniyorum. Buradan kazandığım parayla ailemi geçindiriyorum. Hem de bir meslek öğrenmiş oluyorum. Türkiye'yi kendi memleketim gibi sevdim. "
"Hayata dört elle sarılmak zorundayız"
Bakırcı çırağı 15 yaşındaki Suriyeli Muhammed Mahmi, "Buraya geldiğimizde hiçbir şey bilmiyordum. Şimdi Türkçe'yi hem okuyup hem de yazabiliyorum. Burada para da kazanıyoruz. Bizim için çok iyi oluyor. Hayata dört elle sarılmak zorundayız. Türkiye'yi ülkemiz olarak benimsiyoruz" diye konuştu.
Ustaları da memnun
Sedef ustası Yunus Emre Bıyık, çırak bulmakta sıkıntı çektiklerini, okulların açılmasıyla bu sıkıntılarının daha da arttığını söyledi. Suriyeli çocukların bu anlamda işlerini kolaylaştırdığını dile getiren Bıyık, "Çırak bulmakta sıkıntı çektiğimiz için mesleğimizin geleceğini merak ediyorduk. Belki de bizim ilerleyen yıllardaki temsilcilerimiz, bu çocuklar olacak" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

saygı ve iyi nıyetli açıklama niteliği taşımayan yorumlar yayınlanmıyacak tır

YENİ GÖNDERİ

recentposts1

POPÜLER GÖNDERİLER